Steun ons en help Nederland vooruit

maandag 30 juli 2018

schriftelijke vragen rondom vergunningverlening voor een nieuwe Geitenhouderij in Ottersum

D66 heeft op 30 juli 2018 schriftelijke vragen gesteld aan het college rondom de vergunningverlening voor een nieuwe geitenhouderij in Ottersum.

Het college werkt mee aan nieuwe geitenhouderij met een grootte van bijna 2000 geiten. Dat is 3 x de gemiddelde grootte.

In 2017 zijn er verschillende provincies geweest die een bouwstop hebben afgekondigd voor het vestigen van nieuwe geitenhouderijen. In Brabant is het niet meer mogelijk en ook in Gelderland is een stop afgekondigd tot minimaal 2020. De reden is het inzicht dat uitgebreid onderzoek naar de gezondheidsrisico’s heeft opgeleverd. Het blijkt dat in een straal van 2 km rondom geitenhouderijen 12.3% tot 52.1% meer longonstekingen voorkomen. En dat 10% van de longonstekeningen in deze cirkel aantoonbaar te wijten zijn aan de geitenhouderij.

Reden om ons zorgen te maken over een nieuwe vergunningverlening die midden in de vakantieperiode tot stand komt. Daarom hebben wij vragen gesteld aan het college. Wij vinden het op z’n minst gepast om goede voorlichting en informatie te geven aan de mensen die in gebiedscirkel wonen.
Wellicht dat we naar aanleiding van de antwoorden op onze vragen nog verdere initiatieven gaan nemen. Want ook in Limburg zijn er gemeenten die zich duidelijk hebben uitgesproken tegen vestiging van nieuwe geitenhouderijen (tot in elk geval meer onderzoek is verricht naar de risico’s voor de volksgezondheid).

Onze vragen: artikel 42 vragen geitenhouderij