Steun ons en help Nederland vooruit

woensdag 27 maart 2019

Sociaal Werken

Ik (Anke Sonnemans) ben in de afgelopen maanden op bezoek geweest bij 3 sociale werkplaatsen in de gemeente Gennep. Als nieuw raadslid was ik nieuwsgierig hoe er in onze gemeente gezorgd wordt voor bewoners die niet terecht kunnen in een regulier arbeidsproces. Natuurlijk hebben we in Heijen het grote INTOS waar vele mensen worden opgevangen maar er is altijd een groep die meer baat heeft bij kleinschalige werkplaatsen.

Ik kwam terecht in een warm bad. Alle drie de  kleine zelfstandige sociale werkplaatsen zijn opgezet en worden geleid door gemotiveerde en betrokken ondernemers. De mensen die er werken hebben vaak al op verschillende plekken gezeten en voelen zich in deze werkplaatsen thuis. Je ziet ze opbloeien en zelfvertrouwen krijgen. De atmosfeer in de werkplaatsen was warm en relaxed, werknemers mogen er zichzelf zijn en dat voel je.

Atelier Sandmate in Ottersum werkt het liefste met gebruikt textiel en leer en maakt hiervan de mooiste woon- en lifestyle accessoires voor bedrijven en particulieren.  Leren tassen gemaakt van een bank, kussens van een spijkerbroek die uit de mode is etc. Sandmate kijkt naar hetgeen er al is en maakt daar iets nieuws van.

Ambachtelijk Hout in Gennep is een locatie voor dagbesteding en aangepast werk. De werkplaats werkt samen met Dichterbij. Er worden ambachtelijk bewerkte producten van hoge kwaliteit gemaakt voor bedrijven en gemeenten. Je kunt er zo binnenopen, bij de ingang kun je prachtige vogelhuisjes en andere zaken kopen. Voor zorg en ondersteuning zijn er dagelijks drie begeleiders aanwezig.

MWP Houtmaatjes in Heijen biedt werkgelegenheid voor mensen die in hun eigen tempo en op hun eigen manier kunnen werken. In de werkplaats worden op maat houten produkten gemaakt. Van tuinhuisjes tot prachtige tafels heb ik er gezien.

De werkplaatsen draaien om hun werknemers. Hun ontwikkeling en hun persoonlijkheid staan centraal. Ik was diep onder de indruk van de impact die deze werkplaatsen hebben op hun mensen. Ik wil dan ook alle gesprekspartners bedanken voor de tijd die ze voor mij hebben genomen om hun verhaal te vertellen. De positieve verhalen maar ook de frustraties die ze tegenkomen om de werkplaatsen te behouden. We moeten hier als gemeente heel erg zuinig op zijn.