Steun ons en help Nederland vooruit

donderdag 27 augustus 2020

Duurzaamheid: Gelukkige groentes

Gelukkige Groentes

Er is veel berichtgeving en informatie over duurzaamheid en hoe je zo groen mogelijk kunt leven. Dat houdt ook D66 Gennep bezig.

Het hoeft niet allemaal groots en mondiaal te zijn. Nee, D66 is op zoek gegaan naar regionale initiatieven van mensen die iets willen betekenen voor het milieu. Op 25 augustus 2020 kwamen we terecht bij de Milsbeekse Sam Emons.   
Na een carrière als verkoper in de IT wilde hij het roer omgooien en sprong hij in het diepe met zijn Gelukkige Groentes. Hiermee zette hij zijn eerste stap in de “stadslandbouw”.

Sam vertelt: “In maart 2020 ben ik begonnen om het vak te leren door het gewoon te doen. Ik ben in een kleine tuin in Malden bij Kiemkracht64 voor 25 vaste klanten een gevarieerd aanbod van groentes gaan telen om het vak te leren en mijn onderneming verder vorm te gaan geven.”

Nu oogst Sam nog zelf de groentes voor zijn klanten maar in de toekomst is het de bedoeling dat klanten wekelijks zelf hun groentes vers mogen oogsten. Naast het feit dat in de tuin heerlijke groentes groeien levert hij op die manier ook een bijdrage aan een duurzame en lokale voedselproductie. De groentes worden zonder pesticiden of kunstmest geteeld.

De tuin en onderneming is ingericht volgens een Community Supported Agriculture model. Dat betekent dat Sam als het ware in dienst is bij vaste klanten. Met deze vaste klanten deelt hij de oogst. De klanten betalen hem per seizoen. Risico’s worden gedeeld, er kan dus een misoogst zijn maar zeker ook een overvloedige oogst. De vaste klanten bieden door het Community Supported Agriculture model Sam financiële zekerheid.

Het enthousiasme van Sam is aanstekelijk. Hij heeft nog duizend ideeën. Hoe fantastisch zou het zijn als er meer van dit soort stadsboerderijen kwamen? Of dat basisscholen betrokken kunnen worden door kinderen de groentes te laten oogsten en die thuis te koken.

Mensen die interesse hebben kunnen alle informatie vinden op  www.gelukkigegroentes.nl Voor het seizoen voor 2021 kun je je op dit moment aanmelden. Hoe mooi is dat, het boerenleven om de hoek!